България,Гр.София, ул.Суходолска 189 +359886422623 office@stillaserbg.com

Деница Менгова от Стил Лазер България: Да продаваш и поддържаш лазерни машини с качеството на Mazak е огромна отговорност

Стил Лазер България ЕООД е компания, която от 2018 г. е официален представител на пълната гама лазерни системи Mazak на един от лидерите в производството на металообработващи машини Yamazaki Mazak Corp. В рамките на тазгодишното издание на технологичния форум MachTech & InnoTech екипът на Инженер.bg имаше удоволствието да се срещне с г-жа Деница Менгова – управител на българското дружество представител, която ни разказа как японските технологични традиции намират място в българското машиностроене, както и за предизвикателствата, които среща бизнесът у нас и в Европа. Вижте!

За Стил Лазер България

„От 2018 г. насам реализирахме редица сериозни проекти, като най-голямото предизвикателство беше пандемичната обстановка и затварянето на държавните граници. Въпреки това Mazak успяваше да обслужва машините си. Гордеем се с изключително високото ниво на българския екип сервизни инженери, които и тогава пътуваха до нашите клиенти, за да поддържат оборудването им. Освен това разполагаме с високотехнологичен склад за резервни части в Белгия, от където частите и консумативите пристигаха в рамките на 48 ч.“, разказа г-жа Менгова.

„Основната разлика между нашето дружество и останалите колеги в сектора е, че аз съм имала и имам възможността да бъда и от другата страна на „барикадата“. Имаме семейна компания, която е производител и използва лазерни машини Mazak от далечната 1995 г., когато брандът все още не беше познат у нас. Научих от опит, че една машина е добра докато работи, но ако спре, проблеми възникват за всички надолу по веригата. Добре знам какво е да не ти работи машината. Това ми помогна да осъзная в дълбочина огромната отговорност, която нося пред клиентите на Стил Лазер България“, обясни още тя.

Това е и причината българската компания да работи в унисон с японското виждане, че клиентът е в центъра на процеса – той се обгрижва, а комуникацията е ежедневна.

Но имат ли реално място японските технологии на българския пазар?

„България е малък пазар, но многообещаващ. В момента живеем и работим във форсмажор, но в България нахлуват все повече инвестиции от западния бизнес. Причината е, че в Централна и Западна Европа компаниите трудно издържат на данъчните системи и на все по-нарастващия размер на заплатите. От тази гледна точка България е добра локация за инвестиции. Италианският бизнес например, с който съм тясно свързана, се чувства комфортно у нас. Така че въпросът е не дали ще дойдат инвестициите, а кога“, коментира г-жа Менгова.

„Горда съм, че продавам японски бранд на италиански компании в България. Считам го за огромен успех“, посочи още дамата.

Според думите ѝ, в България японското качество е гледано с висок респект заради прецизността, качеството и традициите на работа. „Само въпрос на време е японски бранд да се наложи на пазара. Необходимо е обаче да се обясни на българските производители, че японското качество на Mazak е достъпно и възможно, че има с кого да разговорят и че цял екип стои зад интегрирането и поддръжката на тези машини. Основното верую при избора на производствено оборудване би трябвало да е „Не съм богат, за да купувам евтино“, добави тя.

Стил Лазер България и дълбокият респект към българските производители

„Щастливи сме, че клиенти, които са ни избрали веднъж, го правят втори, трети път, че автоматизират системите си и ги надграждат, което е висока оценка за нашата работа! А всъщност най-важната работа на екипа ни започва след закупуването на машината, за да можем да предоставим високото ниво на обслужване, което предполага качеството на Mazak. Българските производители го заслужават! Те заслужават нашето отговорно отношение и дълбок респект за всички, което правят. Защото въпреки различните помощи и субсидии, за много от тях е трудно да развиват дейността си, да се задържат на пазара и да инвестират. Ето защо ние правим всичко по силите ни, за да им покажем нашето уважение“, заяви г-жа Менгова.

„Аз самата например никога не изпращам оферта по мейл. Държа да отида на място в производството, да се запозная с хората и работата им. Считам това за необходимо уважение, което трябва да проявя. Разбира се, за да може това да се случи, разчитам на целия екип на Стил Лазер България и Mazak”, посочи тя.